Ubud
I dag skal jeg på cooking class, hvor vi laver balinesisk mad fra bunden. Menuen står på; soup Ayam Jamur (chicken mushroom soup), Tempe lalah manis (Sweet Fried Tempe), Tahu kare (Tofu Curry), Sate lilit (mix of spices fish skewer), pepes Tuna (streamed fish, grilled in Banana leaf), Saus Kacang (peanut sauce) og til dessert: Dadar Gulung (rolled green pancake with Coconut og palm sugar).
Men før vi laver maden, besøger vi et “morning market”, som er åben fra 5.00 til 12.00. Her køber de lokale deres friske grøntsager og frugt, samt ting til at deres “offerings”.


De runde grønne skåle er offerskåle, hvor de farverige blomsterblade puttes i. Hver farve symboliserer noget forskelligt.
Efter markedet stopper vi ved en rismark for at høre, hvordan de dyrker ris.
På grund af klimaet kan man høste ris 2-4 gange på et år, som er noget helt andet end hvad vi er vant til. Forstil dig at så snart kornet er høstet på de danske marker, kan det sås igen og igen uden at landmanden skal tænke på vinterens kulde.
De lokale spiser også ris tre gange om dagen, så det kræver også en produktion.
Hvis du vil vide mere om ris-produktion, så se videoen nederst i indlægget. Jeg har filmet hele vores lærers forklaring (ca. 30 sek. inde kommer det).
Vi kører hen til køkkenet, som et helt åben i flere af siderne. Der er ingen grund til at være inde bag fire vægge, når der altid er mellem 20-33 grader året rundt 😉
Vi starter med at lave vores egne offergave, bestående af en firekant med bund lavet af bananblade, blomsterblade og pandan blade skåret helt tyndt. Pandan bruges bl.a. også til at farve mad grønt, som fx pandekager og kager.

Efter offergaverne går vi i gang med det spændende, madlavning.
Vi er 7 i vores gruppe, og læreren er god til at få alle med. Når der skal hakkes, blandes, mases, står vi alle rundt om bordet og er i gang. Når vi skal over til panderne, står vi 4 ved hver vores gasblus og 3 som putter ingredienser ned på panderne. Igen alle er med.
Budget: 350.000 Rp (ca. 175kr) for 4 timers besøg på marked og madlavning, og jeg gik mæt derfra. Jeg kunne sikkert godt have pruttet prisen ned, men Bali har været helt lukket for turister i over 2 år, så nogle gange betaler jeg bare prisen og har det godt med at have støttet de lokale.
De fleste “cooking class” steder har både et formiddags- og eftermiddagshold, hvor man dog ikke besøger markedet om eftermiddagen, da det simpelthen har lukket.




